5-cinjenica-na-koje-treba-obratiti-paznjuAko znamo da je auto škola prva prava životna škola onda smo svesni i važnosti pravilnog izbora. Odlukom da nam je potrebna vozačka dozvola i spremnošću da savladamo veštinu upravljanja vozilom naš život stavljamo na raspolaganje ljudima koje smo izabrali da nas uvedu u svet saobraćaja.

Od osnovnih činjenica zavisi naš izbor auto škole, od izbora škole mogućnost kvalitetnog usvajanja gradiva i veština, a na osnovu usvojenih veština sigurnost, kvalitet vozača i osnovu saobraćajne kulture.

Država je propisala obavezne uslove koji su neophodni za registraciju auto škole i dobijanja dozvole za obavljanje delatnosti obuke vozača. Činjenica je da se ti uslovi usvajaju pri otvaranju škole a koliko se poštuju ili održavaju kasnije nije naša već stvar inspekcijskih organa.

Naše je da napravimo kvalitetan izbor, uplatimo novac i tražimo kvalitet i nivo usluge za koju smo platili.

Osnovne činjenice koje možemo i moramo proveriti pre izbora škole su sledeće:

Činjenica 1. – Glas u narodu

Jednostavno informisanje o kvalitetu rada auto škole, činjenica kojom se vlasnici škola hvale i sa ponosom cvrkuću a ne znajući pri tome da nije važan njihov glas o sebi već je važnije šta drugi misle i pričaju o njima. U velikom broju slučajeva priče se ne poklapaju pa zato dobro otvorite oči i uši i izmerite svaku priču o poslovanju auto škole.

Da li znate ili ste čuli da postoji neka afera vezana za rad škole i kakvog je tipa. Nemojte dozvoliti sebi da i vi budete deo neke afere a da ste pri tome i sami doprineli pogrešnim izborom škole i još gore svojim novcem.

Činjenica 2. – Vlasnik auto škole

Upoznajte vlasnika pre samog izbora škole i proverite  koliko je i on sam deo marketinške priče. Koliko je čovek od reči i koliko se pridržava dogovora.

Dobro upoznajte njegove ljudske i profesionalne kvalitete pre nego što dođete u situaciju da se neprijatno iznenadite ili shvatite da ste vaš novac i vreme uzaludno potrošili.

Činjenica 3. – Predavač

Licencirani predavač je osoba koju svaka škola mora da zapošljava ali pri tome nemora i da ima ozbiljnu osobu koja je privržena poslu i koja ima potrebu da vas stvarno nešto i nauči i opravda novac koji ste uplatili.

Obavezna teorijaska nastava je uvedena od skoro i još uvek postoji lutanje o stručnom kvalitetu koje predavači moraju posedovati. Svi su položili ispit pri licenciranju ali predavač i kvalitetan predavač to ne moraju biti osobine iste osobe, na vama je da sve to proverite i izborom škole odigrate potez u vašu korist.

Činjenica 4. – Instruktor

Licencirani instruktor je takođe zvanje koje nemora da pruži i kvalitetno znanje neophodno u vašem slučaju. Obično se dešava da pri upisu u školu vama se dodeljuje instruktor a nepruža vam se mogućnost da sami izaberete osobu koja će vas obučavati. Dobro proverite priču o svakom instruktoru, njegovim ljudskimi i profesionalnim osobinama i nemojte dozvoliti da upravljaju vama već vi preuzmite inicijativu jer vi ste taj naručilac posla oko koga zaposleni treba da se trude.

Činjenica 5. – Tehnika

Dobro proverite kakvim je sve nastavnim sredstvima škola opremljena.  Da li postoji internet prezentacija za blagovremeno informisanje o radu škole i online servis za pripremu teorijskog dela vozačkog ispita.

Proverite vozni park sa kakvim vozilima škola raspolaže i kako se održavaju. Koliko su vozila stara i nemojte dozvoliti da vam se vozila dodeljuju već vi sami birajte jer ponavljam vi ste taj naručilac posla koji treba biti u centru pažnje. Suprotno ukoliko to nije slučaj jednostavno promenite poglavlje u izboru škole.

Dobro razmislite, sto puta merite i jednom pravilno presecite. Vi ste najvažnija i jedina osoba koja će snositi posledice pogrešnog izbora. Nemojte dozvoliti da drugi biraju umesto vas već vi sami povucite pravi potez i izaberite pravilno.

Please follow and like us: