Boravak u Strazburu iskoristio sam da se upoznam sa načinom i sistemom rada auto škola u Francuskoj. Želim da Vam u naredni tekstovima prezentujem ono što sam video i uporedim sa poslovanjem auto škola u Srbiji.

Strazburg je glavni grad Evropske unije i u Francuskoj pripada srednjim gradovima po veličini. U gradu živi oko 270.000 stanovnika i posluje oko 40 auto škola, podatak iznosim na osnovu razgovora sa ljudima u školama.

Auto škole su mala preduzeća i zapošljavaju administrativnog radnika, 4-5 instruktora i vlasnika škole. Rasprostranjene su podjednako po celom gradu, od turističkog dela do same periferije grada.

Prvi susret sa školama

Prvi utisak o školama zasniva se na spoljašnjem zapažanju izloga lokala u kojima se škole nalaze, njihovog pozicioniranja u gradu kao i vrste i kvalitetu voznog parka koji je u upotrebi u praktičnoj obuci kandidata.
 

Izgled lokala

Auto škole su smeštene u lokalima različitog oblika i veličine. Jedno je zajedničko, svi su brendirani u bojama i natpisima škole što me dovodi do zaključka da Francuzi mnogo ulažu u marketing.

auto-skole-strasbourg
Sve škole osim administrativne kancelarije koja je na samom ulazu imaju i svoju učionicu gde se vrši obuka iz teorijskog dela vozačkog ispita. Ova obuka nije obavezna ali je skoro sve škole organizuju u grupnoj ili individualnoj varijanti. Obuku sprovode instruktori van časova praktične nastave. Škole su u toku kompletnog radnog vremena otvorene za kandidate koji žele da uče i pripremaju se za polaganje teorijskog dela vozačkog ispita.

Osim primene klasičnih PC računara u obuci, rada preko internet servisa od kuće škole imaju i poseban sistem urađen za ovu vrstu delatnosti ali o tome ću pisati u nekom od narednih tekstova.
 

Vozni park

Velika pažnja poklanja se izgledu i modelu vozila koje se koriste u obuci kandidata za polaganje vozačkog ispita.
Francuzi ne štede kad su osnovna sredstva u pitanju i obavezno vozila se brendiraju kao znak prepoznavanja u saobraćaju i marketinško sredstvao za dovođenje novih kandidata.

U našim propisima reklama mora biti određenih dimenzija ali to služi samo pri otvaranju škole a u kasnijem periodu u školama često zaboravljaju na obavezne uslove brendiranja vozila dok odgovorna lica i ne obraćaju pažnju na tu činjenicu.
Francuzi imaju potpunu slobodu po tom pitanju i sami odlučuju o izboru i izgledu svojih vozila koje koriste u obuci.

vozni-park-auto-skola-strasbourg
Vozila su nova, uvek oprana, sređena i što je najvažnije uvek tehnički ispravna za korišćenje u delatnosti kojoj su namenjena.

U praktičnoj obuci škole koriste jedinstven poligon za početnu obuku i imaju jednu učionicu za polaganje teorijskog dela vozačkog ispita na nivou grada.

U našim uslovima kao što znate svaka od škola bila je dužna da obezbedi posebnu učionicu za polaganje sa svim tehničkim uslovima kao i da samostalno obezbedi poligon za vežbu i polaganje praktičnog dela vozačkog ispita.

Spisak škola koje sam posetio:
Auto ecole PAT Fuchs – www.patfuchs.com
Auto ecole Conduite eclair Simclo – www.conduite-eclair-simclo.sitew.com
Auto ecole Foch – www.autoecole-stetienne.com
Auto ecole Saint Nicolas – www.saint-nicolas.fr
Schlub formations routieres
C.E.R – www.cer,asso.fr

Ukoliko želite ostavite Vaš komentar u formi predviđenoj za komentare ispod ili ako smatrate da je tekst interesantan podelite ovo na društvenim mrežama sa svojim prijateljima ili kolegama.

 


Please follow and like us: