Istražujući oblast rada auto škola u Francuskoj stigao sam i na to sveto mesto nazvano POLIGON. Veća asfaltirana površina sa gomilom čunjeva i iscrtanih linija gotovo da je identična našim poligonima, čak je i kukuruz možda iz iste sorte.

Jedina razlika koju neprestano primećujem u glavnom gradu Evropske unije nije vezana za poligon već za saobraćaj. To je stabilnost, poštovanje propisa i maksimalno uvažavanje ostalih učesnika u saobraćaju.

Za obuku vozača motornog vozila naše B kategorije predviđeno je 20 što je duplo manje u odnosu na naših obaveznih 40 moto časova. Francuzi maksimalno koriste dodatne časove obuke. U razgovoru sa vlasnicima škola saznao sam da je u proseku još 10 dodatnih časova po svakom kandidatu.

poligon-mesto-prvih-koraka-u-obuci-voznje

Pratim saobraćaj, gledam. Često se upotrebljava paralelno parkiranje vožnjom unazad. Ja to ne znam. To se uči na poligonu. Moje vozačko iskustvo je više od 20 godina redovne vožnje. Ko je kriv? Ja, instruktor ili auto škola. Uredno sam platio obuku. To se u Prokuplju nije učilo. Moraću na dodatne časove.

Da li me osuđujete zbog mog neznanja ?
Koliko je Vas ovu radnju pravilno naučilo u auto školi, na poligonu ?

Ukoliko želite ostavite Vaš komentar u formi predviđenoj za komentare ispod ili ako smatrate da je tekst interesantan podelite ovo na društvenim mrežama sa svojim prijateljima ili kolegama.

.

Please follow and like us: